woensdag 25 januari 2017

Cracking The Carb Code


Deze week ga ik het hebben over de koolhydraten.

Koolhydraten zijn biologische moleculen die het lichaam voorzien van energie (4 kcal per gram), ze worden geklasseerd volgens het aantal suikermoleculen dat ze bevatten. Koolhydraten zijn niet noodzakelijk in het lichaam. Ik wil het niet te ingewikkeld maken dus ik ga de koolhydraten in 2 grote groepen verdelen:

- enkelvoudige "snelle" koolhydraten: tafelsuiker (sucrose), fructose, snoep, sportdranken,...

- meervoudige "langzame" koolhydraten: brood, rijst, pasta, aardappelen, mais,...

(snel en langzaam heeft te maken met de verteringstijd)

Ik ben geboren in de jaren '80 en opgegroeid in de jaren '90, dat was de hoogtijd van de klassieke voedingsdriehoek. De basis van deze driehoek werd gevormd door koolhydraten. We zijn dus met ons allen gebrainwasht om te denken dat brood, rijst, aardappelen en pasta (allemaal koolhydraten) de basis van ons dieet moet zijn. Verder eten we allemaal veel te veel suiker, het zit ook overal in verwerkt.
Nu, na 30 jaar, zien we wat dat onze maatschappij heeft opgeleverd: overgewicht, diabetes type 2 en hart en vaat ziekten. Alhoewel deze voedingsmiddelen niet per direct ongezond zijn, is de hoeveelheid die we er gemiddeld van eten veel te groot. Het grote probleem wat dat met zich meebrengt is insuline resistentie en wat dat nu precies betekent ga ik hieronder proberen duidelijk te maken.

Koolhydraten zijn eigenlijk allemaal vormen van suiker, ze proeven dan misschien niet allemaal zoet maar eens verteerd duiken ze op als suiker in je bloed. Om die suiker uit je bloed te halen en naar de cellen te sturen maakt het lichaam het hormoon insuline aan. Snelle koolhydraten wekken meer insuline op als langzame koolhydraten

Iedere keer als je koolhydraten eet krijg je een stijging van je bloedsuiker met daaropvolgend een insuline respons van het lichaam. Als je maar genoeg koolhydraten blijft eten dan worden je cellen op termijn (weken/maanden/jaren) minder gevoelig voor insuline waardoor de suiker in je bloed blijft circuleren. Die constant verhoogde suiker in je bloed wekt dan nog meer insuline op waardoor je nog minder insulinegevoelig wordt enz... je beland dus in een vicieuze cirkel.

Gevolgen hiervan zijn:
- gewichtstoename
- op termijn diabetes type 2, wat eigenlijk een extreme vorm van insulineresistentie is
- hart en vaat ziekten
- versnelde veroudering


Ik krijg natuurlijk veel voedingspatronen te zien. De algemene trend is dat mensen veel te veel koolhydraten eten, te weinig proteïne en te weinig goede vetten omdat men denkt dik te worden van vetten. Dat is niet perse correct, daar ga ik volgende week verder op in.

Een voorbeeld van een dag te veel koolhydraten eten (hoe het niet moet):
07u: Muesli of corn flakes (afhankelijk van de soort: snelle of langzame koolhydraten)
10u: een stuk fruit (fructose -> snelle koolhydraten)
13u: boterhammen met confituur (langzame en snelle koolhydraten)
15u: opnieuw een stuk fruit (fructose -> snelle koolhydraten)
18u: Pasta (langzame koolhydraten)
20u: een koekje (snelle koolhydraten)

Het jammere van de hele zaak is dat deze persoon denkt dat hij/zij goed bezig is omdat hij in zijn ogen niet ongezond eet. Daar kan die persoon niets aan doen want hij/zij is gewoon slecht geïnformeerd, die manier van eten is ons letterlijk met de paplepel ingegoten.Op zich zijn het ook geen ongezonde dingen, fruit bijvoorbeeld is zeker gezond maar de totale hoeveelheid koolhydraten over de hele dag gezien en de frequentie is veel te hoog.

Zijn koolhydraten dan alleen maar slecht? Nee, het is vooral belangrijk een juiste hoeveelheid aan te houden, er zijn 3 macro's; proteïnen, koolhydraten en vetten. Als deze in balans zijn is er geen probleem. Bij het standaard westers dieet is er een serieuze disbalans en dat is het probleem.

Dat was het voor deze week. Ik merk aan het verkeer van mijn website dat mijn artikels best door een aantal mensen gelezen wordt. Dat is fijn om zien. Ik stel het verder zeker op prijs als je mijn artikels en mijn website #nutrition liked op facebook. Op die manier komt #nutrition ook bij andere mensen in de picture.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten