dinsdag 10 januari 2017

"Macro's" wat zijn dat?

Ik had vorige keer reeds vermeld dat ik met mijn artikels bij de basis wou beginnen. Vandaag ga ik het hebben over macronutriënten, een fundamenteel onderwerp dat mooi aansluit bij het voorgaande artikel.

Vorige keer heb je geleerd hoe je jouw caloriebehoefte kan berekenen en hoe je te weten kan komen hoeveel calorieën een voedingsmiddel nu precies telt. Maar je weet nog niet hoe het komt dat sommige voedingsmiddelen meer/minder calorieën bevatten dan anderen. Dat heeft te maken met de macro nutriënten die het voedingsmiddel bevat.

Onze voeding bestaat uit macronutriënten, micronutriënten en water. Water spreekt voor zich en voor micronutriënten denk je best aan vitamines, mineralen,... daar heb ik het later nog wel een keer over.

Er zijn 3 macronutriënten:

Proteïnen of ook wel eiwitten genoemd (bevatten 4 kcal per gram)
Eiwitten zijn de bouwstoffen van het lichaam. Ze vormen niet alleen spieren, haren, nagels en huidweefsel, maar ook hormonen, enzymen, antilichamen en bloed. Eieren, vlees, vis, noten,... zijn allen rijk in proteïne.
Koolhydraten (bevatten 4 kcal per gram)
Koolhydraten zijn energiedragers voor het lichaam, ze zijn niet essentieel, dit wil zeggen dat het lichaam ze zelf kan maken. Brood, rijst, pasta, aardappelen... zijn de klassieke voorbeelden van koolhydraat bronnen.


Vetten (bevatten 9 kcal per gram)
Vetten zijn net als koolhydraten energiedragers maar sommige vetten zijn wel essentieel, het lichaam kan ze niet zelf maken en moet je dus via je voeding binnen krijgen. Vetten zijn ook belangrijk voor de hormoonproductie in het lichaam. Olijfolie, boter, noten, vette vis, avocado's,... allemaal voedingsmiddelen die gezonde vetten bevatten.


Om heel juist te zijn is er nog een 4de macronutriënt en dat is alcohol (7 kcal per gram). Gezien alcohol geen functie heeft in het lichaam (calorieën zonder voedingswaarde) ga ik het hier niet verder over hebben. Spreekt voor zich dat het wel een sociale functie heeft en ontspannend kan werken :-).

Als je achter op een voorverpakt voedingsmiddel (in dit geval havermout) kijkt dan vind je normaal gesproken een soortgelijke tabel als deze:


Havermout bevat per 100 gram: 14 gr eiwit, 55 gr koolhydraten en 8 gr vetten. Je ziet hier dus niet alleen het totaal aan kcal staan die havermout bevat maar ook de macronutriënten. In België is men verplicht om op bijna alle voorverpakt eten deze informatie weer te geven.

Wanneer je gaat eten om een bepaald doel (afvallen, spiermassa winnen,...) te bereiken is naast een correcte calorie inname ook belangrijk om je lichaam te voorzien van een geschikt ratio tussen deze 3 macro's. Bij afvallen is het bijvoorbeeld interessant om minder koolhydraten te eten en meer eiwitten. 

Ik ga komende weken dieper ingaan op iedere macro afzonderlijk.

Groeten!

2 opmerkingen:

  1. Ga deze nuttige informatie zeker volgen. Tof dat je dit allemaal doet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thanks Kurt, op deze manier blijft #nutrition in de picture zonder dat ik de mensen dood spam met nutteloze "reclame". Als ik mensen help is het ook de bedoeling dat ik hun iets bijbreng zodat ze op termijn eventueel zelf verder kunnen. Mijn artikels passen mooi in die filosofie.

    Als je mijn artikels leuk vindt, "like" ze dan op de hastagnutrition pagina op facebook. Daar help je me veel mee verder! Groeten

    BeantwoordenVerwijderen