woensdag 4 januari 2017

"Metabolisme" wat is dat?

Dit wordt mijn eerste artikel op mijn website, het lijkt me logisch om bij de basis te beginnen. Daarom een artikel over het metabolisme of met een juiste term  het BMR (basic metabolic rate) Het is de bedoeling dat ik al mijn artikels zo eenvoudig mogelijk schrijf zodat iedereen er wel iets aan heeft. Indien je opmerkingen of vragen hebt mag je die vanonder in de comment sectie schrijven.

Hetgeen ik hieronder omschrijf wordt al jaren door mensen gebruikt om te "diëten" het zogenaamde "calorieën tellen". Het is niet omdat ik dit artikel schrijf dat dit ook mijn methode is om mensen te helpen hun doelen te bereiken. Voeding is veel meer als dit alleen en ik gebruik een mix van mijn kennis om mijn klanten te helpen. Dat gezegd zijnde het artikel:

De mens heeft energie nodig om te kunnen functioneren, wij krijgen die energie binnen door te eten. Deze energie wordt uitgedrukt in calorieën (kcal). Krijgen we teveel energie binnen komt er gewicht bij, te weinig en we vallen af ... simpel toch? Nee inderdaad, niet echt. Zeker niet als je geen idee hebt wat nu precies teveel of te weinig is.


Ik vertel hier geen nieuws, de wetenschap heeft zich reeds lang geleden over dit probleem gebogen en heeft daarom de term "metabolisme" in het leven geroepen. Je BMR (basic metabolic rate) of basaal metabolisme is het energieniveau (oftewel het aantal kcal) wat nodig is om het gewicht constant te houden. Verschillende wetenschappers hebben formules bedacht om dit basaal metabolisme te berekenen. Ik ga er hier slechts één bespreken om er geen wiskundeles van te maken. Degene die ik gekozen heb is de Harris-Benedict formule:

Vrouwen : 655 + ( 9,6 X lichaamsgewicht in kg ) + (1,8 x de lichaamslengte in cm ) - ( 4,7 x leeftijd in jaren ) = BMR

Mannen : 66 + ( 13,7 X lichaamsgewicht in kg ) + (5 x de lichaamslengte in cm ) - ( 6,8 x leeftijd in jaren ) = BMR

Dit betekent in mijn geval:
- Man
- 85 kg
- 184cm groot
- 32 jaar oud

-> BMR = 66 + (13,7 * 85kg) + (5  * 184cm) - (6,8 * 32jr) = 1.933 kcal 

In theorie heb ik dus 1.933 kcal per dag nodig om stabiel te blijven met mijn gewicht indien ik de hele dag zou zitten en slapen. Dit is niet het geval dus is er een activiteitsfactor ingebouwd:

Weinig of geen training, kantoorwerk: BMR x 1,2
Lichte training/sport 1-3 dagen per week:  BMR x 1,375
Gemiddelde training/sport 3-5 dagen per week: BMR x 1,55
Zware training/sport 6-7 dagen per week: BMR x 1,725
Zware dagelijkse training/sport plus lichamelijk werk of twee keer per dag trainen, marathon, voetbalkamp, wedstrijd: BMR x 1,9

-> Ik ben nogal sportief ;-) dus ik tel voor mezelf de zware training; BMR x 1,725:
1.933 kcal * 1,725 = 3.334 kcal. Ik heb 3.334 kcal per dag nodig om op gewicht te blijven. Ik kan je zeggen dat dat voor mij in de praktijk aardig in de buurt komt. Het blijft natuurlijk berekend giswerk en iedereen is anders, maar als je een idee wil hebben wat jouw voedingsbehoefte is dan is dit een goede start. Je weet nu dus het aantal kcal dat je nodig hebt. Hoe weet je nu hoeveel kcal je eten bevat? Wel voedingsproducenten zijn verplicht op bijna alle voorverpakte voeding een voedingslabel te plaatsen. Dit label vertelt je perfect hoeveel kcal je voeding per gram bevat. Voor niet verpakte voeding (fruit, vers vlees, verse groenten,...) kan je online tabellen met voedingswaarden raadplegen.

Mijn volgende artikel zal gaan over de 3 macro nutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten (of als je heel precies wil zijn de 4 macro nutriënten, het vierde kom je dan wel te weten)

Tot dan! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten