donderdag 9 februari 2017

Glucose vs Fructose

Vanaf deze week komen er in mijn wekelijkse artikels meer details aanbod. Vandaag heb ik het over glucose versus fructose in het lichaam.

Als je mijn artikel "Cracking The Carb Code" niet gelezen hebt, doe je dat best eerst (klik hier). Glucose en fructose zijn beiden suikers en dus koolhydraten.

Ik ga beginnen met iets wat iedereen kent namelijk tafelsuiker.


De wetenschappelijke naam van tafelsuiker is sucrose of sacharose. Sucrose is een disacharide dat wil zeggen het bestaat uit 2 eenheden namelijk één eenheid glucose en één eenheid fructose. Alle voedingsmiddelen bevatten een andere ratio van suikers.

Het lichaam slaat suiker op in het glycogeen. Dit bevindt zich in de spieren en in de lever. Als beide voorraden "vol" zijn ga je sneller suiker opslaan als vet. Het glycogeen in de spieren geeft energie zodra de spieren vragen om energie. Het glycogeen in de lever geeft energie aan het lichaam zodra het lichaam energie nodig heeft. Deze energie verbruik je en moet dus aangevuld worden via de voeding.

Het groot verschil tussen glucose en fructose is de plaats waar dit glycogeen opgeslagen kan worden. Fructose wordt hoofdzakelijk opgeslagen als leverglycogeen en niet als spierglycogeen terwijl glucose gemakkelijk gebruikt wordt voor beiden.

Dit heeft zo zijn gevolgen, bijvoorbeeld na een inspanning is fructose dan ook geen goede keuze want het vult het verloren spierglycogeen door het trainen niet aan. (studie)

Verder wordt het meer en meer duidelijk dat fructose voor het menselijk lichaam in het algemeen geen goede bron is van energie is. Kimber Stanhope PhD. RD. is voedingsbioloog aan de UC Davis Universiteit en doet al jaren onderzoek naar fructose en glucose. Zij gaf haar proefpersonen een dieet hoog in fructose of in glucose. De proefpersonen uit de fructose groep hadden na een tijd allemaal verhoogde bloedwaarden voor markers van diabetes en hart en vaatziekten terwijl dat in de glucose groep niet het geval was terwijl zij evenveel "suiker" aten.


Rijst, havermout en aardappelen zijn een voorbeeld van koolhydraatbronnen die geen fructose bevatten.

Fruit bevat wel fructose maar kan meestal niet zoveel kwaad omdat de totale hoeveelheid bij het meeste fruit niet zo hoog is, volgende tabel geeft je een idee:


De grote hoeveelheid fructose krijgen de meeste mensen binnen via sucrose (tafelsuiker). Zoals hierboven vermeldt bevat tafelsuiker 50% fructose. Alle verpakte producten bevatten bijna allemaal toegevoegde suiker en dat is jammer genoeg allemaal tafelsuiker of sucrose dus 50% fructose. Dat gaat van koekjes, snoep, corn flakes tot sauzen en ijs. Zelfs bij ingemaakte groenten durven ze suiker toevoegen.

Dit wil trouwens niet zeggen dat zolang je glucose bronnen eet, je onbeperkt koolhydraten kan eten. Als je gewicht wil verliezen is elke vorm van koolhydraten enkel geschikt in de juiste hoeveelheden en op de juiste momenten. Fructose is echter niet alleen slecht voor je gewicht maar ook voor je gezondheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten