Vetten hebben een slechte reputatie en de eerste reflex die mensen hebben als ze gewicht willen verliezen is low fat eten. Dit kan resultaat geven omdat vetten de macro zijn met de meeste calorieën per gram: 1 gram vet bevat 9 kcal. Maar dat is de meest eenvoudige manier om het te bekijken, vetten hebben zeker hun plaats in je voeding eender wat je doel is.
- PUFA's: Poly Unsaturated Fatty Acids (Meervoudig onverzadigde vetzuren): Onder andere de omega 3 en omega 6 vetzuren, ze zitten bijvoorbeeld in walnoten, zaden en vette vis. Omega 3 en omega 6 zijn essentiële vetzuren, het lichaam kan ze niet zelf maken en kan er niet zonder, je moet ze dus via je voeding binnen krijgen.
De ratio omega 3 versus omega 6 is hier van belang, het standaard westers dieet zorgt voor een disbalans. Wij krijgen over het algemeen veel te veel omega 6 binnen en te weinig omega 3.
- MUFA's: Mono Unsaturated Fatty Acids (Enkelvoudig onverzadigde vetzuren): Onder andere de omega 7 en omega 9 vetzuren, ze zitten bijvoorbeeld in amandelnoten, pindakaas, olijven, olijfolie en avocado's.
- Transvetten (niet in de natuur voorkomende onverzadigde vetten): gefrituurd eten, koekjes, pizza uit een doos, ....
- SFA's: Saturated Fatty Acids (Verzadigde vetten): Zit bijvoorbeeld in boter, rundvlees, melk en kaas.
Verzadigde vetten hebben in de jaren '80 en '90 heel wat te verduren gekregen en hebben bij de meeste mensen dus een slechte reputatie opgebouwd. Vandaar de opkomst van de "low fat" producten in de jaren '90 zoals margarine (wat erg ongezond is omdat het transvetten bevat). De slechte reputatie van verzadigde vetten is grotendeels onterecht, de laatste jaren is men hier dan ook op terug aan het komen. Dat zorgt het voor heel wat discussie tussen de oude en de nieuwe garde van de wetenschappelijke wereld. Ikzelf eet op regelmatige basis verzadigde vetten en mijn bloedresultaten zijn steeds erg goed.
Waar men het wel over eens is zijn de transvetten. Die zijn op lange termijn zeer slecht voor je gezondheid en zouden enkel in beperkte mate moeten gegeten worden. Jammer genoeg zitten deze vetten in heel veel verpakte producten verwerkt. Het is verder heel onduidelijk aangegeven of er transvetten in een product zitten. Als er één van volgende ingrediënten op de verpakking vermeld staat kan je er wel zeker van zijn dat er transvetten inzitten:
- gehard .......... vet
- gehydroliseerd vet
Mijn tip: eet zoveel mogelijk natuurlijke producten, in de natuur komen transvetten niet voor, je vind ze enkel in verwerkt eten (wat in pakjes en doosjes komt). Alles wat jezelf maakt van natuurlijke ingrediënten is ook transvet vrij, dus het wil niet zeggen dat je geen lekkere dingen meer kan eten.
Vetten zijn heel erg gezond zolang je de juiste eet. Probeer de transvetten dus zoveel mogelijk achterwege te laten.
Vetten zijn ook goed om af te vallen, klinkt raar maar vet is de enige macro die het hormoon insuline niet opwekt. In mijn vorig artikel heb ik het gehad over het effect van koolhydraten op insuline (Klik hier). Maar ook proteïnen wekken insuline op, wel een stuk minder sterk als koolhydraten. Vetten zijn dus op die manier uniek en erg gunstig.
Jammer genoeg zijn ze ook uniek in het feit dat ze 9 kcal per gram aan energie opleveren. Dat hoeft echter geen probleem te zijn als je ze niet overeet en dus een idee hebt hoeveel je ervan mag eten. (het kcal in versus kcal uit verhaal dat ik heb besproken in mijn artikel over het metabolisme (Klik hier).
Met alle artikelen die ik tot nu toe geschreven heb, heb ik naar mijn mening de basis voldoende beschreven. Vanaf nu ga ik het dus meer hebben over details. Volgende week een stuk over glucose versus fructose.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten