maandag 1 mei 2017

Xeno-oestrogenen !?!

Door drukte is het al even geleden dat ik nog een artikel postte. Door het verlengd weekend heb ik terug de kans om een artikel te schrijven. Vandaag heb ik het over xeno-oestrogenen.

Eerst even het woord verduidelijken. "Xeno" wil zeggen lichaamsvreemd en "oestrogeen" is het vrouwelijke geslachtshormoon.

Xeno-oestrogenen zijn chemische stoffen die we binnen krijgen via de voeding en onze omgeving, deze stoffen lijken qua chemische structuur erg op oestrogeen. In ons lichaam hebben deze stoffen dus een soortgelijk effect als het oestrogeen. Ze ontstaan vooral als bijproduct van de petrochemische industrie.

Oestrogeen is voor zowel vrouwen als mannen belangrijk en maakt deel uit van een gezond metabolisme. Wanneer het oestrogeen gehalte te hoog wordt dan beginnen de problemen: emotionele schommelingen, gemakkelijk vet aanzetten, gynaecomastie (vrouwelijke borstvorming bij mannen), problemen met vruchtbaarheid, verhoogde kans op bepaalde kankers.


Voor de mensen die aan fitness/bodybuilding doen is dit helemaal een no no, je wil juist je testosteron zo hoog mogelijk en je oestrogeen zo laag mogelijk (binnen de grenzen van wat gezond is). Dit zorgt, als je de andere factoren beheerst, voor een harde gespierde look.

Enkele bronnen van xeno-oestrogenen:
- plastic bakjes vooral als je ze opwarmt
- eten in blik (blik bevat bispenol A oftwel BPA)
- make-up en cosmectica (je eet deze dingen niet maar smeert ze wel op je huid, je huid is een orgaan, het is een wetenschappelijk feit dat wat je op je huid smeert ook in de rest van je lichaam terecht komt)
- parfums
- pesticiden
- poetsproducten
-...

Ikzelf ben natuurlijk ook niet heiliger dan de paus m.a.w. het is onvermijdbaar dat je aan deze stoffen blootgesteld gaat worden. Wat je wel kan doen is, in de mate wat mogelijk en wat je ziet zitten hier rekening mee houden. Enkele dingen die ik doe:
- ik bewaar mijn eten in glazen bakjes, deze bakjes zijn ook nog eens milieuvriendelijk en blijven langer netjes, te krijgen bij de IKEA.
- ik heb zo weinig mogelijk plastic in huis en qua poetsproducten koop ik enkel het hoogst nodige en overweeg ik bio-producten.
- eten uit blik, eet ik niet maar dat is natuurlijk een extreme maatregel, gebruikt een beetje je gezond verstand,  ga geen 7 keer per week tonijn uit blik eten. Af en toe kan wel. Je zit trouwens ook met kwik vervuiling in de zee, dus dat is op 2 manieren geen goed idee.
- ik gebruik geen deodorant. Hier ook weer hetzelfde, zo extreem moet je niet gaan, maar kijk welke producten je koopt en doe een beetje google research over ingrediënten waarover je je zorgen moet maken en welke niet. Kies je producten goed uit.


Verder is er ook voeding die beschermt tegen een teveel aan oestrogeen. Met name de groenten uit de kruisbloemfamilie (kolen). Broccoli, boerenkool, spruitjes,... zij bevatten een stof genaamd "indole-3-carbinol" dat in het bloed omzet in DIM (diindolylmetaan). Deze stof verlaagt het oestrogeen en doet dit ook nog eens op een selectieve manier. De goede oestrogenen blijven behouden en de slechte worden afgevoerd. Ook paddenstoelen bevatten anti-oestrogene stoffen.


Dit klinkt misschien allemaal een beetje overdreven maar xeno-oestrogenen zijn een groter probleem als je denkt. Jonge meisjes worden hierdoor bijvoorbeeld alsmaar vlugger lichamelijk volwassen. Kankers nemen in het algemeen toe, hier zijn natuurlijk ook andere factoren die een rol spelen, maar xeno-oestrogenen zijn een factor.

Er is een resem van wetenschappelijk onderzoek die deze effecten bevestigt. Het gaat hier dus zeker niet om een kwakkel theorie die uitgevonden is door één of andere gezondheidsgoeroe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten